Jaké ryby ke krevetkám

Jaké ryby ke krevetkám? Tuto otázku si klade mnoho chovatelů, zválště těch, kteří chovají drobné pestřejší trpasličí krevetky. Chovatelé větších druhů krevet se touto problematikou tolik zaobírat jistě nemusí. Tento článek by měl pomoci objasnit problematiku pro začínající chovatele krevet. Ti zkušenější již vědí, že každá nádrž se chová jinak a stejně tak se chovají jinak živočichové v nádržích chovaní. Předchozí věta jakoby naznačovala nejistotu… a ona tam ta nejistota skutečně je. Hned na začátku tedy uvedu, že znám chovatele, kteří mají drobné trpasličí krevetky v 30 °C s obrovskými terčovci a stejně tak znám jiné chovatele, kterým osádku krevet vyštípaly drobné tetry neonové (neonky). Celý článek je v podstatě výzvou – vytvořit přehled ryb, které se s krevetami mohou chovat. Budu tedy rád za jakékoli připomínky do diskuse pod tímto článkem, či do mailu. Pokusím se vše aktualizovat dle rad zkušených chovatelů.


Jak se k problematice postavit? Zásadní je říci si, zda chceme, aby se krevety množily, osazenstvo se rozrůstalo anebo zda toužíme po druhově velmi pestré nádrži, do které budeme chtít živočichy sem tam dokupovat. Chovatel, jehož cílem je krevetky množit by měl začít s nádrží, kde bude jeden druh krevet a nic víc. Jakmile si osvojí základní postupy, lze doplnit další druh krevet a případně i velmi drobných rybek, které mají v dospělosti tlamku menší, než 1mm. Samozřejmě, je daleko více chovatelů, kteří chtějí mít více druhů rybek a krevet pospolu. Proto níže uvedu několik skupin ryb. Ryby jsou do skupiny třízeny podle toho, jak se staví k drobným krevetkám.

Vyberte obrázek na serveru...Boraras maculatus


Vyberte obrázek na serveru...Neoheterandria elegans

V první skupině jsou rybky u nichž je velmi pravděpodobné, že si krevet nebudou všímat a lze předpokládat, že nebude problém je s krevetami v nádrži mít:

Boraras urophthalmoides
Boraras brigittae
Boraras maculatus
Corydoras pygmaeus
Indostomus crocodilus
Neoheterandria elegans
Otocinculus affinis
Paracheirodon simulans

a dále potěr většiny druhů mírumilovných akvarijních ryb než vyroste do 1cm velikosti.

Vyberte obrázek na serveru...Potěr Danio margaritatus (Microrasbora galaxy)

V další skupině jsou rybky, o nichž je známo, že je chovatelé s krevetami mívají, ale dospělé rybky sem tam sezobnou malou krevetu. Je tedy vhodné mít v nádrži dostatek úkrytů pro mláďata a březí samičky.


Danio margaritatus (Microrasbora galaxy)
Heterandria formosa
Microrasbora erythromicron

Iriatherina werneri
Pseudomugil gertrudae
Trigonostigma heteromorpha

Ancistrus – všechny druhy do 5cm

Tetry - do 4cm

Vyberte obrázek na serveru...Heterandria formosa


Třetí skupinu tvoří rybky, které se již ke krevetám příliš nehodí, ale existují chovatelé, kteří tyto ryby s krevetami drží pospolu. U této skupiny je nutné mít nádrž plně osazenou rostlinami a mechy, které budou krevetám tvořit úkryty.

Symphysodon aequifasciatus
Carinotetraodon travancoricus
Poecilia wingei
Poecilia reticulata
Ancistrus – všechny druhy nad 5cm
Tetry – 4-5 cm
Rasbory - 4-5 cm
Parmičky - menší druhy
Mečovky
Platy
Black molly

Vyberte obrázek na serveru...Poecilia reticulata

Vyberte obrázek na serveru...Trigonostigma heteromorpha

V poslední skupině jsou ryby, které jsou ke krevetám vyloženě nevhodné. Zde by výčet mohl být opravdu velmi dlouhý. Uvedu jen ryby a taxonomické skupiny ryb, na které se chovatelé často ptají.



Cichlidy
Tlamovci
Parmičky - větší druhy
Tetry - nad 6cm

Vyberte obrázek na serveru...Pelvicachromis pulcher

Komentářů 132 | Přidat komentář | Vlákna

Zobrazeno: 1-20 z celkem 132
první | předchozí | následující | poslední

Daniela
01.04.2024 18:19:34

 Dobrý den,  poprosila bych o radu,  mám pouze 50 l
Akvárium,  pořídila jsem si do něj 20 neonek a 10 
Krevetek.  No momentálně je stav krevetky jsou všude 
Je jich opravdu hodně a neonky jsou schované a mají 
Chuděry ožrané ploutve, je to možné že to mají od
Mirumilovnych krevet  ? Děkuji 

odpovědět »

Jan
07.08.2023 18:33:01

 Z vlastní zkušenosti bych nedoporučoval něco podobného jsem zkoušel konkrétně neonka červená asi 15ks a čichavec modrý 6ks k tomu ještě kardinalka čínská 15ks do zarostlé nádrže 180l kde bylo asi 80 krevet po půl roce nezbyla ani jedna. 

odpovědět »

Jiří Libus
12.07.2023 09:09:23

 Dobrý den, u neonek a čichavců by se teoreticky dalo uvažovat o rozumném soužití. S většinou parmiček mám ale špatné zkušenosti. Dost často cíleně vyhledávají a požírají drobné krevetky a redukují jejich stavy na nulu.
J. Libus

odpovědět »

Michal
03.07.2023 09:40:33

Dobrý den, uvažuji o krevetkách v 240l poměrně zarostlé nádrži společně s parmičkami purpurovými, neonkami a čichavci. Stojí to za vyzkoušení nebo to nemá šanci na úspěch? :-) Děkuji

odpovědět »

Tereza Lebánková
19.06.2023 09:27:33

 Ano Schubertová, :) moc děkuji za odpověď. Ještě zauvažujeme, chtěla dcera. Zauvažujeme o samostatném krevetáriu. 

odpovědět »

Jiří Libus
19.06.2023 09:20:27

 Dobrý den, ty parmičky (asi Schubertova s ne Schumanova) jsou docela překážkou pro jakékoli drobnější barevné krevetky. Parmička černopruhá má v dospělosti klidně 10-15 cm a také dokáže pozřít i dospělou krevetku. Pokud bych do této nádrže zkoušel dávat krevetky, tak bych volil Macrobrachium dayanum. S malými Neocaridinami bych to vůbec nezkoušel, možná by se daly do nádrže dát krevetky Caridina japonica, které patří k větším krevetkám.

odpovědět »

Tereza Lebankova
18.06.2023 13:36:11

 Dobrý den, máme 126l rostline akvarium, kořeny mostiky úkryty, všude na dekoracích mech. Podle mě ideální pro krevetky. Teď budeme mít akvárium 2mesice a uvažujeme o krevetkach. Máme 15 neonek červených, 6parmicek schumanovych, 4parmicky černopruhé, 6 pancéřníčků panda, 2 šneky nerity, 3 ancistrusy. Můžeme do takového akvária poridit ještě 10krevetek? A jaké by byli vhodné? Děkuji 

odpovědět »

Jiří Libus
21.04.2023 10:15:29

 Dobrý den, k těmto parmičkám bych nedával ani ty větší krevetky. Jsou poměrně dravé a považovaly by krevetky za potravu.J. Libus

odpovědět »

Lukáš Kalina
20.04.2023 17:57:27

 Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli krevetky jsou vhodné k parmičkám mechovým, parmičkám duhovým a neonkám ? Taky mám v akvárku 4 pancéřníčky venezuelské. Velikost akvária je 70 litrů.

Předem děkuji za odpověď. Lukáš Kalina

odpovědět »

Jiří Libus
27.03.2023 15:50:15

 Dobrý den,
přímo zmizení - na to mám dvě vysvětlení. Buď jsou tam rybky, které krevetky požerou, nebo krevetky unikají z nádrže škvírami (to dělají, pokud se jim v nádrži moc nelíbí a setkal jsem se s tím častěji u japonik, které lezou na suchu lépe a méně často u drobných Neocaridin).

Pak je možnost, že uhynulou krevetku zkrátka nevidíte a během noci ji sežerou plži. Proč ale umírají takto od stolu moc neřeknu. Máte proměřené třeba dusičnany? Tam bývá asi nejčastější problém. Prosperují rostliny v akváriu? Netvoří se nějaké řasy? Tyto poznatky by mohly trochu pomoci s nasměrováním.

Hezký den, J. Libus

odpovědět »

eva zahradkova
24.03.2023 11:44:03

 Dobrý den pane Libus,mám dotaz mizí nám krevetky z krevetaria a přitom nikde žádné mrtvé nejsounevíte čím by to mohlo být?Na vzduchování používáme jen lehce bublající filtr. Mám jich třeba 12 ks v chovu a za pár dní je jich tam jen 6ks.
Děkuji za odpověd Zahrádková Eva Kladno

odpovědět »

Jiří Libus
03.02.2023 12:42:27

 Dobrý den, záleží, jakou krevetku máte. K závojnatce (asi nějaký karásek apod.) bych si dovedl asi představit dospělé M. dayanum. Ale Neocaridina i když vyroste do největších rozměrů, bude pořád taková, že se vejde do tlamky závojnatce.

odpovědět »

Nelka
31.01.2023 22:16:14

 Dobrý den, Asi před týdnem jsem si koupila krevetku a je necelý centimetr velká. Teď jsem si koupila závojnatku a nedošlo mi, že ta krevetka je malá a že ji může sníst... mám je nechat v jednom akváriu nebo ji dát do jiného a až vyroste, tak je dát k sobě? 

odpovědět »

Jiří Libus
04.01.2023 11:05:13

 Dobrý den, to, co popisujete je dost neobvyklé. Řekl bych, že rybky, které krevetky začnou požírat ještě za živa jsou v posledních fázích svého života. Že by se kreveta chytila čiperné rybky a dokázala ji pomaličku okusovat svým ústním ústrojím a klepítky opatřenými jemnými řasinkami mi přijde nemožné...

odpovědět »

Tomáš Kostka
30.12.2022 16:44:14

Dobrý den,
Já to mám spíš obráceně. Mám pocit, že mi dospělé krevety red cherry postupně sežerou celé hejno pavích oček. Včera ulovili dospělého samce s krásným závojem a zaživa ho sežraly. Teď tam jedna zase cupuje malou rybku. Je možné, že sem si tam vychoval nějaké vrahy?

odpovědět »

Matúš Švantner
10.11.2022 16:40:47

Ak je akvárium zarastené môže byť ale krevety musia mať úkryt ... a určite nie jednu :) ja osobne by som skôr odporučil prísavníka

odpovědět »

Světlana Kloudová
10.11.2022 07:06:11

Dobrý den,
dcera si založila akvárium, trochu jsme bojovaly se zelenou řasou, ale snad ok. Bude si pořizovat rybu Betta splendens (asi bojovnice) mohla bych jí k této rybě pořídit čistící krevetu?? a pořizují se krevety od 2 kusů nebo může být i samostatně?,
Děkuji za odpověď:-)

odpovědět »

Petr P.
17.10.2022 12:51:44

 Ty latinské názvy... To je peklo. :D

odpovědět »

Jiří Libus
29.04.2022 13:38:22

 Dobrý den, osobně si nemyslím, že by black molly udělaly nějaký výrazný výsledek se sinicí. Se sinicí bych po proměření parametrů a nastavení dobrých podmínek pro rostliny bojoval kompletním zatemněním nádrže na pár dní (předtím doporučuji mechanicky odstranit to, co půjde).No a soužití black mol a drobných krevet - to opravdu nedoporučuji, malé krevetky vyzobou docela spolehlivě. Ty, které mají ten 1-1,5 cm asi nevyzobou kompletně, záleží na agresivitě daných jedinců black mol, ale že si zobnou několika krevet, to bych opravdu nevylučoval.

Držím pěsti v boji se sinicí, J. Libus

odpovědět »

Jiří Havlík
27.04.2022 17:43:39

 ,Dobrý den,
do 300 l akvária jsem přesumul krevetkária asi 20 odrostlejších krevet od 1 vo 1,5 cm. Vzhledem k tomu, že se mi na dně neustále tvoří modrá řasa - sinice (chemie nepomáhá), chci tam dát odrostlé black molly, které mi úspěšně vyčistily jiné akvárium od štětičkové řasy. Doufám tedy, že by mohly vyčistit i tu sinici. Myslíte, že je mohu dát dohromady i když píšete, že to není moc vhodná kombinace?

Děkuji za odpověď

odpovědět »

Zobrazeno: 1-20 z celkem 132
první | předchozí | následující | poslední