Reportáž - CaridinaShow, guppy páry a betta splendens v Žilině

Hned na začátku bych chtěl uvést, že tato reportáž bude poměrně krátká – kompletní verzi naleznete v červencovém čísle časopisu Akvárium dostupném zde...

Vyberte obrázek na serveru...Obr. 1: Posuzování gupek a bett je v plném proudu

I v roce 2015 se v Žilině konala soutěžní výstava krevet (Caridina show) společně s mistrovstvím Evropy v párech gupek a soutěžní výstavou bojovnic pestrých.
Počtem letos vévodily Betty – bylo jich v soutěži téměř 130 ks. Kolekcí krevet se letos sjelo velmi málo. Tato skutečnost zrcadlí dnešní “virtuální” dobu, kdy o akci jednoznačně několik měsíců dopředu věděla spousta chovatelů, kteří se svým chovatelským umem dokáží pochlubit na internetu, ale přijet či alespoň poslat krevety do soutěže dokáže málokdo. Budiž útěchou a nadějí do dalších let, že se něco přes 15 kolekcí od různých chovatelů nedostavilo k hodnocení jen proto, že jeden z chovatelů, který vezl kolekce měl určité komplikace a dorazil až cca 1 den po termínu, který byl stanoven k doručení, tedy již po uzavření vlastní soutěže.

Vyberte obrázek na serveru...Obr. 2: Kolekce C. cantonensis var. Wine red letos zvítězila

A nyní trochu optimističtěji. Všechny kolekce, páry i jednotlivé betty se podařilo včas ohodnotit a stanovit pořadí, takže všichni příchozí návštěvníci viděli i pořadí a případně body, které živočichové v akváriu dostali. Tento trend, kdy hodnotitelé určí pořadí před tím, než příjdou první návštěvníci osobně kvituji s povděkem, protože jako běžný návštěvník některých soutěží se s touto praxí nesetkávám a byl bych vždy rád, kdybych měl přehled, která kolekce, pár či jedinec patří podle hodnotitelů mezi “šampióny”. Navíc letos u krevet bylo překvapením druhé místo, to získal chovatel, který se dřívějších šampionátů neúčastnil, více bude v rozvinuté reportáži, ale budiž i toto motivací pro další chovatele.

Vyberte obrázek na serveru...Obr. 3: Krásný horní mečík

Od čtvrtka do neděle měli návštěvníci kromě shlédnutí soutěžních akvárií i možnost nákupu akvarijních živočichů a příslušenství u několika chovatelů, kteří byli rozmístěni po obvodu sálu. Osobně si myslím, že loňská akce, která byla doplněna sobotní burzou byla lepší volba, protože nabídka na burze byla širší, nicméně takto zase měli možnost návštěvníci nakupovat po všechny tři výstavní dny. Na prodejních místech byli s širším akvarijním sortimentem k dispozici prodejci ze severní Moravy – Jiří Hřivňák a Radim Darda. Krevetky a doplňky k chovu krevet zde nabízel prodejní stůl Rasti Blanára z východního Slovenska a něco málo ze svých chovů nabízel Kazimir Klaczak z Polska. Asi 50 ks bojovnic ze svých akvárií nabízel na jednom prodejním místě Janusz Oziomek z Polska.

Vyberte obrázek na serveru...Obr. 4: Bojovnice - forma "plakat"

Celkově musím říci, že se těším na další akci kolegů z Žilinského Akvafitu a pevně věřím, že přes vyčerpání, které je při těchto akcích obvyklé, mají dobrý pocit z pěkně připravené akce. Závěrem bych chtěl vyzvat chovatele z Čech a Moravy, aby neváhali a zapojili se minimálně zasláním svých odchovů na příští ročník – z diskusí a prezentací na webu je vidět, že chovatelů je hodně a to je jistě ještě více těch, kteří se veřejně na internetu neprezentují…

Vyberte obrázek na serveru...Obr. 5: Já šel se svou kůží na trh letos i s gupkami - moje soutěžní japonské modré dvojmečíky

Komentářů 1 | Přidat komentář | Chronologicky

ivan2
13.06.2015 14:50:39

Jirko opat nesklamal. Putava reportaz z jedinej akvaristickej sutaze v Cechach a na Slovensku . Spravne kriticka reportaz o sutazi , ktora ma velky potencial. Ved vidiet sutazne kolekcie gubiek z ME , a sutazne kelekcie kreviet a bojovnic je zazitok pre kazdeho akvaristu .

odpovědět »