Přidat komentář

Odpovídáte na příspěvek:

Honza
19.02.2018 15:26:07

Dobrý den,

mám dotaz k nově založenému akváriu, kde bych chtěl časem mít nenáročné krevetky (zatím to vidím na Caridina Japonica a Neocaridina heteropoda var. Bloody Mary). Akvárium má 65L (60x30x36), Aqua Soil Amazonia substrát, osázeno hodně rostlinami, líbí se mi rostlinná a japonská akvária. Filtr externí Eheim (ochranu vtoku budu řešit nějakou síťkou).

Můj hlavní dotaz je k vodě - v Praze Kobylisích jsem kapkovými testy Aquar naměřil celkovou tvrdost 15°, pH 7, uhličitanovou tvrdost tam mi vycházelo 3°. Toto by zřejmě kvůli tvrdosti nemuselo vyhovovat krevetkám, koukal jsem na vaši přednášku a problémy se svlékáním - nevím jestli problémy nastávají už u TH=15 nebo až třeba 20 a více. Zároveň to není vhodná tvrdost pro akvarijní rostliny. Dále mám možnost si pravidelně vozit vodu z chalupy v horách, kde je TH=3 a KH=0,3 (přibližně), nižší pH (6). To mi přijde zase jako velmi měkká voda, což pro rostliny a ryby asi nemusí vadit, ale pro krevetky ano, jak jste mluvil o tvrdosti krunýře apod. Tuším, že bych měl vodu míchat, ale v jakém poměru? a podaří se mi zachovat stabilní tvrdost a pH, aby neměly problémy krevetky? odměřovat pevný počet litrů každé vody, když si najdu poměr např pro tvrdost 6-8? nebo neřešit a lít tam pouze vodu z chalupy, případně vložit nějaký zdroj vápníku?

nákupu osmózy a úpravy vody bych se rád vyhnul. Dusičnany jsem zatím neměřil, dle vodárny by v Praze mělo být cca 20mg/L. Plánuji ještě zakoupit test a změřit obsah na chalupě.

díky za radu
Honza



(Email je soukromý a nebude veřejně zobrazen.)




Máte vypnuté zobrazení obrázků - nelze provést vizuelní kontrolu


* povinná položka