Přidat komentář

Odpovídáte na příspěvek:

Jiří Libus
04.06.2020 13:11:10

Dobrý den,to, že Vám stoupne bez jakéhokoli zásahu vodivost v nádrži o 100 us/cm je opravdu záhada. To by se nemělo dít. Stejně tak ty parametry, pokud tam doléváte jen vodu z reversní osmózy, tak je podivné, že je uhličitanová tvrdost na hodnotě skoro 10 stupňů...

Plazivenky - Spirostomum by přímo krevetám vadit neměly, pokud jich tam nejsou stovky. Samozřejmě, spotřebují kyslík, ale v menším množství patří k poměrně běžnému zooplanktonu nádrže bez většího vlivu na krevety.

Krevety hynou, protože nádrž není stabilní a z toho co popisujete je patrné, že parametry docela dost kolísají. Tím, že doplňujete i CO2 a voda je kyselejší, tak dost pravděpodobně bude kolísat i pH ve dne a v noci.

Na druhou stranu podle toho, co popisujete máte poměrně jasný a až netradičně dobrý přehled o tom, jak krevety chovat a co zhruba měřit. Pokud Vám takto skoro každý den hyne nějaká krevetka a parametry lítají jak popisujete, tak bych hledal v nádrži nějaký problém s uvolňováním chemie do vody se kterým si ani ten substrát neporadí. Nebo i v tom doplňování hnojiva a sycení CO2. Zkrátka je to nevyvážené. 

Pokud bych to byl já a chtěl chovat krevety a nezáleželo mi tolik na rostlinách, tak bych asi tuto populaci krevet nechal svému osudu - buď to dají nebo ne a zkusil o nádrž nejdříve bez jakékoli chemie a doplňování plynů. Prostě ať se chytí kytky co to vydrží bez hnojiv a CO2. Ono mít prosperující a množící se krevety a zároveň aquascapingovou nádrž je nejednoduchá záležitost a člověk se k tomu dopracovává docela dlouho a hlavně postupně. Osobně mi jde spíše o krevety, takže všechny mé odchovné nádrže rozhodně aquascapingově nevypadají.

Víc asi neporadím - ona příroda v nádrži se nedá ovládnout a většina rad nefunguje jako rovnice v matematice...
Držím pěsti, J. Libus

(Email je soukromý a nebude veřejně zobrazen.)

Máte vypnuté zobrazení obrázků - nelze provést vizuelní kontrolu

* povinná položka